Brezilya’nın kuzeydoğusunda bulunan fosilleşmiş bir karınca, şimdiye kadar keşfedilmiş en eski karınca fosili olabilir. Bilim insanları, Kretase dönemine ait 113 milyon yıllık bu fosilin, “cehennem karıncası” olarak bilinen soyu tükenmiş bir alt aileye ait olduğunu açıkladı.
Yeni keşfedilen bu antik tür, Vulcanidris cratensis adıyla tanımlandı. Bilim insanları, bu türün yukarı doğru kıvrılan, orak benzeri çenelere sahip olduğunu ve bu çeneleri avını yakalayıp delmek için kullanmış olabileceğini belirtti.
Çalışmanın yazarlarından Anderson Lepeco, bu fosilin “karıncaların jeolojik kayıtlardaki tartışmasız en eski örneği” olduğunu vurguladı. Lepeco ayrıca, “Bu keşfi ilginç kılan şey, yok olmuş ‘cehennem karıncası’ grubuna ait olması. Bu türler, garip avlanma adaptasyonlarıyla biliniyor” dedi.
Cehennem karıncaları, modern karıncalardan farklı olarak dikey kapanan çenelere ve çenelerinin üstünde boynuz benzeri yapılarla donatılmış ağızlara sahipti. Bazı önceki keşiflerde, bu karıncaların avlarını tam öldürme anında amber içinde donmuş halde bulunduğu olmuştu.
Yeni tür, Brezilya’daki Crato Formasyonu’nda, kalker kayaçlar içinde korunmuş halde keşfedildi. Fosilin aslında yıllar önce keşfedilip Zooloji Müzesi koleksiyonuna dahil edildiği, ancak yakın zamanda yeniden incelenerek türünün ve öneminin fark edildiği açıklandı.
Fosilin, mikro-bilgisayarlı tomografi kullanılarak detaylı şekilde incelendiği ve çene yapısının tipik cehennem karıncası morfolojisini taşıdığı doğrulandı. Bu da türün, soyunun karakteristik özelliklerini çok erken dönemde geliştirdiğini gösteriyor.
Araştırmacılar ayrıca, bu türün Myanmar’da amber içinde bulunan cehennem karıncalarıyla yakın akraba olduğunu belirtti. Bu durum, karıncaların Dünya’ya beklenenden çok daha erken yayıldığını düşündürüyor.
Lepeco, “113 milyon yıl önce yaşamış bu kadar özel bir karınca, evrimsel adaptasyonların düşündüğümüzden çok daha hızlı geliştiğini gösteriyor” diyerek keşfin bilimsel önemine dikkat çekti.