Yurtdışından satış yapan e-Ticaret platformlarının Türkiye’de temsilcilik bulundurmaları bir süredir gündemdeydi. Daha önce yapılan açıklamalarda, temsilcilik başta olmak üzere bazı şartları yerine getirmemeleri halinde bu platformlara yaptırım …
Yurtdışından satış yapan e-Ticaret platformlarının Türkiye’de temsilcilik bulundurmaları bir süredir gündemdeydi. Daha önce yapılan açıklamalarda, temsilcilik başta olmak üzere bazı şartları yerine getirmemeleri halinde bu platformlara yaptırım uygulanacağı açıklanmıştı.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, konuyla ilgili artık zorunluluk getirileceğini duyurdu.
Ticaret Bakanlığı’nda düzenlenen Ürün Güvenliği Haftası Açılış Konferansı’nda konuşan Bakan Bolat, ürün güvenliği alanında dijital dönüşüm ve yapay zekâ temelli denetim süreçlerinin devreye alınacağını belirtti. Bolat, ürün güvenliğinin sadece teknik bir konu değil, toplumsal bir sorumluluk olduğunu vurgulayarak yeni zorunlulukları kamuoyuyla paylaştı.
Bakan Bolat, ürün güvenliğinin kamu kurumlarının yanında özel sektör ve tüketicilerin de aktif katılımıyla sağlandığını ifade etti. Güvenli üretim yapan firmaların desteklendiğini, kurallara uymayanlara ise gerekli müdahalenin yapıldığını vurguladı.
TAREKS YENİLENİYOR: YAPAY ZEKÂ DESTEKLİ DENETİM SİSTEMİ GELİYOR
Bolat, Dış Ticarette Risk Esaslı Kontrol Sistemi (TAREKS) üzerinden bugüne kadar 49 milyar ürünün denetlendiğini, 424 milyon uygunsuz ürünün ülkeye girişinin engellendiğini açıkladı. Aynı dönemde, iç piyasada 708 milyon uygunsuz ürün tespit edildiğini de belirten Bolat, sistemin tamamen yenilendiğini ve yapay zekâ tabanlı risk analiz modeline geçildiğini duyurdu.
Yeni sistemle birlikte, riskli ürün getiren firmalara yoğunlaşılacak, güvenli ithalat yapan firmalar haksız rekabetten korunacak. Ayrıca MERSİS, ESBİS ve KPS entegrasyonlarıyla süreçlerin dijitalleştirildiği vurgulandı.
E-TİCARETTE PROAKTİF DENETİM BAŞLIYOR
Bu yılki Ürün Güvenliği Haftası teması olarak “e-Ticaret Ürün Güvenliği” belirlenirken, Bakan Bolat e-ticarette yeni bir dönemin başladığını açıkladı. Bolat, şu bilgileri verdi:
Yapay zekâ destekli proaktif denetim yaklaşımı hayata geçirilecek.
Vatandaşların çevrim içi alışverişte de güvenle ürün alabilmesi sağlanacak.
e-Ticaret platformlarının “ürün güvenliği temas noktası” belirlemesi zorunlu hale geldi.
Yurt dışı kaynaklı internet siteleri üzerinden Türkiye’ye satılan ürünler için, Türkiye’de yerleşik bir iktisadi işletmeci bulundurma zorunluluğu getirildi.
AB destekli projeyle geliştirilen yapay zekâ tabanlı tarama yazılımı sayesinde, platformlardaki riskli içeriklere hızlı müdahale edilebilecek.
TİCARETTE TEKNİK ENGELLER ARTIK TAKİPTE
Bolat, yeniden yapılandırılan “Ticarette Teknik Engeller Platformu”nun ihracatçılara büyük kolaylık sağlayacağını belirtti. Platform sayesinde:
Tüm ülkelerdeki teknik engeller tek noktadan görülebilecek.
Dünya Ticaret Örgütü üyesi ülkelerin mevzuat değişiklikleri ihracatçılarla önceden paylaşılabilecek.
Türk ihracatçılar hedef pazarlara daha etkili şekilde hazırlanabilecek.
AB’DEN DESTEK VE İŞ BİRLİĞİ VURGUSU
AB Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Jurgis Vilcinskas, yapay zekâ ve dijital çözümlerin önemine değinerek, AB’nin Türkiye ile bu alandaki iş birliğini artırma kararlılığında olduğunu söyledi. Vilcinskas, projenin iki taraflı ekonomik ve ticari ilişkilerin güçlenmesine katkı sağlayacağını vurguladı.
ÜRÜN GÜVENLİĞİ, SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMANIN ANAHTARI
Ticaret Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürü Hakkı Karabörklü, ürün güvenliğinin yalnızca ticari değil, aynı zamanda çevresel ve toplumsal bir önem taşıdığını belirterek, bu alandaki denetimlerin sürdürülebilir kalkınmaya doğrudan katkı sunduğunu ifade etti.