Appstore 14 yıllık bir çevrimiçi mağazadır; Mart 2011’den beri varlığını sürdürmektedir. Amazon’un başlangıçta Fire ekosistemine entegre edip sadece aynı isimli akıllı telefon ve tabletlerde kullanılabilir hale getirme planı vardı. Başka bir deyişle …
Appstore 14 yıllık bir çevrimiçi mağazadır; Mart 2011’den beri varlığını sürdürmektedir. Amazon’un başlangıçta Fire ekosistemine entegre edip sadece aynı isimli akıllı telefon ve tabletlerde kullanılabilir hale getirme planı vardı. Başka bir deyişle, Apple yolunu izlemek istiyordu ancak sonunda Google yolunu seçti ve Appstore’u hemen hemen her Android cihazdaki kullanıcılara açtı.
Bu da Appstore’u dünyanın en büyük uygulama mağazalarından biri haline getirdi. Statista.com verilerine göre 2024 yılının ikinci çeyreğinde. Appstore kataloğunda 534 binin üzerinde uygulama yer aldı. Karşılaştırma yapmak gerekirse, Google Play’de Haziran 2024 itibarıyla 1,68 milyon uygulama vardı. Altı yıl önce, Mart 2018’de. Google’ın kataloğunda 3,6 milyon uygulama bulunurken, Amazon Appstore neredeyse sürekli büyüyordu.
SON TARİH 20 AĞUSTOS 2025
Appstore’un 20 Ağustos 2025’te kapanacak olması, Amazon’un kullanıcılara alternatif bir mağaza bulmaları için altı ay süre verdiği anlamına geliyor. Liliputing portalında yer alan bilgiye göre, bu tarihten sonra kullanıcılar, daha önce satın aldıkları uygulamalar dâhil olmak üzere Appstore’dan uygulama indiremeyecek ve yükleyemeyecek.
Mağazanın kapanmasıyla birlikte, Appstore’dan indirilen uygulama ve oyunlarda satın alımlarda kullanılabilen sanal para birimi sistemi olan Amazon Coins programı da işlevini yitirecek. Daha önce satın alınan coinler 20 Ağustos 2025 tarihine kadar harcanabilecek ancak yeni coin alımı artık mümkün olmayacak.
Sanal paralarını 20 Ağustos 2025’e kadar harcamayan kullanıcıların paraları Amazon tarafından iade edilecek, ancak bu iade gerçek para olarak yapılacak. Döviz kuru 1 ABD dolarına karşılık 100 jetondur.
Amazon şimdilik mağazasını tamamen kapatmayacak. Şirketten yapılan resmi açıklamaya göre, yalnızca mağaza uygulamasını cihazlarına manuel olarak yükleyen kullanıcılar Appstore’a erişimlerini kaybedecek.
Amazon Fire cihazı sahipleri, en azından öngörülebilir gelecekte, bu değişikliklerin hiçbirinden etkilenmeyecek. Appstore’u varsayılan olarak yüklemiş olacaklar ve onu en iyi şekilde kullanmaya devam edebilecekler.
Yani Amazon, Apple’ın yolundan giderek orijinal planına geri dönüyor ve Appstore’u sadece kendi ekosisteminin bir parçası haline getiriyor. Ancak Amazon’un tabletleri ve akıllı telefonları dünyada en çok satan ürünler arasında olmadığı için şirketin ne kadar zarar edeceğine dair henüz bir bilgi bulunmuyor.