Konya’nın Çumra ilçesine bağlı Küçükköy yakınlarında, Çatalhöyük’te yürütülen DNA araştırmaları, Neolitik dönemde burada yaşayan toplumun kadın merkezli bir yapıya sahip olduğunu gösterdi. “Science” dergisinde yayımlanan ve uluslararası bir ekip …
Konya‘nın Çumra ilçesine bağlı Küçükköy yakınlarında, Çatalhöyük’te yürütülen DNA araştırmaları, Neolitik dönemde burada yaşayan toplumun kadın merkezli bir yapıya sahip olduğunu gösterdi.
“Science” dergisinde yayımlanan ve uluslararası bir ekip tarafından yürütülen araştırma, uzun süredir tartışma konusu olan “Çatalhöyük anaerkil bir toplum muydu?” sorusuna bilimsel bir yanıt verdi.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden (ODTÜ) evrimsel genetikçi Prof. Dr. Mehmet Somel, Live Science’a yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“AÇIKÇA GÖRÜLÜYOR”
Kazılarda, M.Ö. 7100–5800 yılları arasında yaşamış bireylere ait evlerin zeminine gömülmüş 131 iskeletin DNA’sı incelendi.
Araştırmacılar, 31 farklı binadan alınan kalıntılarla 109 kişinin akrabalık ilişkisini çözdü. Bulgular, birinci derece akrabaların aynı evin tabanına, ikinci ve üçüncü derece akrabaların ise yakın binalara gömüldüğünü ortaya koydu. Bu durum, yerleşimin çekirdek ya da geniş aile temelli bir yapıya sahip olduğunu gösterdi.
“HİÇ BEKLEMEDİĞİMİZ BİR SONUÇ”
En dikkat çekici sonuç ise, mezar yerleşimlerinde nesiller arası bağların ağırlıklı olarak anne üzerinden kurulmasıydı. Prof. Dr. Somel, “Bu binalarda bu kadar güçlü anneden gelen bağlar görmeyi beklemiyorduk” dedi ve Neolitik ile Tunç Çağı Avrupa’sındaki erkek merkezli örneklerin evrensel olmadığını vurguladı.
DNA analizleri, iskeletlerden cinsiyeti belirlenemeyen çocuklara da uygulandı. Sonuçlar, kız bebeklerin daha fazla mezar eşyasıyla gömüldüğünü gösterdi. Prof. Dr. Somel, bu veriye hakkında da, “Bu da hiç beklemediğimiz bir sonuçtu” dedi.
“KADIN MERKEZLİ NEOLOTİK TOPLUMUN İLK KANITI”
Alman Arkeoloji Enstitüsü’nden Jens Notroff, araştırmayı şöyle değerlendirdi:
Araştırmada toplumun yapısı tanımlanırken “anaerkil” yerine “kadın merkezli” ifadesi tercih edildi. Prof. Dr. Somel bu tercihi şöyle açıkladı:
“EĞER ERKEKLERİN LEHİNE OLSAYDI…”
Çalışmaya dahil olmayan North Carolina Üniversitesi’nden arkeolog Benjamin Arbuckle ise, toplumsal yorumlara dair şu yorumu yaptı:
Araştırma ekibinden Prof. Dr. Somel, bu çalışmanın bir başlangıç olduğunu ifade etti. Somel, şunları dile getirdi: