Ünlü yönetmen Martin Scorsese 21 Nisan’da yaşamını yitiren Papa Francis’in verdiği son röportajları içeren film projesini duyurdu. Yayın tarihi sır gibi saklanan film papanın dünyanın dört bir yanındaki gençleri bir araya getirmek için kurduğu kuruluşların çalışmalarına odaklanacak.
Ünlü yönetmen Martin Scorsese, yapımcıların papanın son derinlemesine kamera röportajı olduğunu söylediği kayıt da dahil olmak üzere, papa ile Scorsese arasındaki konuşmaları içeren bir yapıma imza atıyor.
Aldeas (İspanyolca: Köyler) – A New Story (İngilizce: Yeni Bir Hikaye) isimli yapım, papanın 2013 yılında gençler arasında “Tanışma Kültürü” olarak adlandırdığı şeyi teşvik etmek için kurduğu kar amacı gütmeyen uluslararası bir kuruluş olan Scholas Occurrentes’in çalışmalarını da ayrıntılı olarak anlatacak. Yapım ayrıca papanın dünyanın dört bir yanındaki gençleri bir araya getirmek için oluşturduğu kuruluşun çalışmalarını da inceleyecek.
Kuruluşun çalışmalarının bir kısmı, Aldeas girişimi kapsamında film yapımcılığını da içeriyordu. Belgesel, Endonezya, Gambiya ve İtalya’daki gençlerin programa katılımını ve kısa film çekme çalışmalarını da gösterecek.
Çarşamba günü filmi duyuran Aldeas Scholas Film ve Scorsese’nin prodüksiyon şirketi Sikelia, yapımın “yaratıcılığın yalnızca bir ifade aracı değil, aynı zamanda umut ve dönüşüme giden bir yol olduğuna dair kalıcı inancın bir kanıtı” olacağını söyledi.
Papa Francis, ölümünden önce Aldeas’ı “insan yaşamının, insan sosyalliğinin, insan çatışmalarının köklerine indiği için son derece şiirsel ve çok yapıcı bir proje” olarak nitelendirdi… Özetle “bir yaşam yolculuğunun özü…“
Film için yayın tarihi açıklanmazken sürpriz bir zaman dilimine denk getirileceği de gelen kulisler arasında.
SİNEMA EN İYİ ARACIDIR…
Martin Scorsese yapım hakkında şunları söyledi:
– Şimdi, her zamankinden daha fazla, birbirimizle konuşmamız, birbirimizi dinlememiz gerekiyor. Bunu başarmanın en iyi yollarından biri, kişisel yaşamlarımızdan ve deneyimlerimizden yansıyan kim olduğumuza dair hikayeleri paylaşmaktır.
– Bu, her birimizin dünyayı nasıl gördüğünü anlamamıza ve değerlendirmemize yardımcı oluyor. Papa Francis için, dünyanın dört bir yanındaki insanların kültürel kimliklerini korurken saygıyla fikir alışverişinde bulunmaları önemliydi ve sinema bunu yapmanın en iyi aracıdır.
‘HER BAKIMDAN OLAĞANÜSTÜ BİR İNSAN’
Scorsese, yıllar içinde Papa Francis ile birçok kez görüştü ve sohbetleri bazen 82 yaşındaki The Last Temptation of Christ (Mesih’in son günahı) ve Silence (Sessizlik) filmlerinin yapımcısı tarafından üstlenilen çalışmalara bilgi sağladı.
Francis 21 Nisan’da öldüğünde, Scorsese onu “her bakımdan olağanüstü bir insan” olarak hatırladı. “Kendi kusurlarını kabul etti,” dedi. “Bilgelik saçıyordu. İyilik saçıyordu. İyiliğe karşı sarsılmaz bir bağlılığı vardı. Ruhunda cehaletin insanlık için korkunç bir bela olduğunu biliyordu. Bu yüzden öğrenmeyi hiç bırakmadı. Ve aydınlatmayı da hiç bırakmadı. Ve bağışlamayı benimsedi, vaaz etti ve uyguladı. Evrensel ve sürekli bağışlama.”
Ünlü yönetmen Martin Scorsese açıklamasını şu sözlerle tamamladı:
– Benim için çok derin bir kayıp… Onu tanıyacak kadar şanslıydım ve onun varlığını, sıcaklığını çok özleyeceğim. Dünya için çok büyük bir kayıp. Ama geride bir ışık bıraktı ve bu ışık asla söndürülemez.”
* Haber detaylarında The Guardian ve Associated Press’ten alınan bilgilere yer verilmiştir.